accountancy administratie advies

Wat is het verschil tussen een levenstestament en een ‘gewoon’ testament?


Wat is het verschil tussen een levenstestament en een ‘gewoon’ testament?

Naast het ‘gewone’ testament is er sinds een aantal jaren ook het levenstestament. Het gewone testament heeft werking ná overlijden en het levenstestament als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen in je leven. Wanneer kies je wat?

Testament

In een testament regel je bijvoorbeeld hoe en onder wie je erfenis wordt verdeeld en wie jouw erfenis afwikkelt. Het is niet altijd nodig om een testament te maken. De wet regelt namelijk wie er van je erft als je geen testament hebt gemaakt. Veel mensen willen echter zelf regelen hoe de erfenis wordt verdeeld. Er kunnen ook andere redenen zijn om een testament te maken. Bijvoorbeeld als je geldbedragen of een bepaalde bezitting wilt nalaten aan een specifieke begunstigde, bijvoorbeeld een geldbedrag aan het goede doel, aan een neefje of het benoemen van een executeur. Voor sommige regelingen hoef je geen testament te maken.

Levenstestament

Een levenstestament maak je om een vertrouwenspersoon aan te wijzen die namens jou beslissingen neemt als je dat zelf tijdelijk of definitief niet meer kunt. Als je bijvoorbeeld door ziekte of ongeval zelf je zaken niet meer kunt regelen, bijvoorbeeld het betalen van rekeningen, het bijhouden van je administratie en het doen van belastingaangiften, maar ook het zorgen voor uw huisdieren etc., dan is het prettig dat je een vertrouwenspersoon hebt aangewezen die dat voor je doet. Als je niet meer thuis kunt wonen, dan moet deze een nieuw tehuis voor je zoeken en namens jou beslissen wat er met het huis en de inboedel moet gebeuren. Het gaat niet alleen om zakelijke beslissingen maar ook om beslissingen over jouw medische behandeling. Vaak wordt gedacht dat een partner of kinderen al deze beslissingen namens jou kunnen nemen in zo’n situatie. Dat is niet zo. Als er géén levenstestament is, moet aan de rechter worden gevraagd of hij iemand als bewindvoerder aanwijst die de zaken regelt. Je moet er rekening mee houden dat het enige tijd kan duren voordat de rechter een bewindvoerder heeft aangewezen en dat je waarschijnlijk zelf geen zeggenschap meer hebt over hoe die bewindvoerder jouw belangen behartigt.

Dit blog wordt mogelijk gemaakt door Eelco Opbroek, werkzaam bij Opbroek Netwerk Notarissen, één van de specialisten van het spreekuur BEET. Dit gratis spreekuur wordt iedere derde woensdag van de maand tussen 9.00 en 11.00 uur gehouden. Een afspraak maken is niet noodzakelijk, maar wordt wel op prijs gesteld, via tel 0570-640777 of mail deventer@aosdeventer.nl. De adviseurs spreken u graag.

 

It's only fair to share...Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest