accountancy administratie advies

Ouderen gaan meer belasting betalen in box 3

Ouderen gaan meer belasting betalen in box 3

Ouderen kunnen volgend jaar niet meer profiteren van een extra verhoging van het heffingsvrije vermogen. Per 1 januari 2016 krijgen deze ouderen namelijk geen ouderentoeslag meer.
In de inkomstenbelasting betaalt u in box 3 belasting over uw inkomen uit sparen en beleggen. De Belastingdienst gaat daarbij uit van uw vermogen per 1 januari. U betaalt belasting als het vermogen meer bedraagt dan het heffingsvrije vermogen. Ben u aan het einde van het kalenderjaar ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd, dan heeft u ook recht op een ouderentoeslag van maximaal € 28.236. Dit is een verhoging van het heffingsvrije vermogen. In het Belastingplan 2015 was al opgenomen dat deze ouderentoeslag per 1 januari 2016 zou vervallen.

Hoger heffingsvrije vermogen

Uit de novelle bij het Belastingplan 2016 blijkt daarnaast dat het heffingsvrije vermogen per 1 januari flink omhoog gaat. Het heffingsvrije vermogen stijgt van € 21.330 per 2015 naar € 24.437 per 2016. Dit compenseert voor een deel het vervallen van de ouderentoeslag. Heeft u de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt, dan betaalt u per 2016 dus minder belasting over uw inkomen uit sparen en beleggen.

It's only fair to share...Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest